Jaciments de dinosaures
Els dinosaures de Coll de Nargó van sortir a la llum pública gràcies a una sèrie de troballes de jaciments paleontològics al municipi de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell. Aquest fet va fer entrar Coll de Nargó dins la ruta establerta entre aquest municipi i Isona i Conca Dellà, zona molt rica també en aquests tipus de jaciments. Les primeres troballes foren de nius d’ous de dinosaure. Josep Peralba, de Coll de Nargó i Joan Escuer, ambdós geòlegs de professió i fundadors d’Amics dels dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU), en van ser els primers descobridors.
Sala Límit K-T
El jaciment d’ous i nius de dinosaures de Coll de Nargó és considerat per la comunitat científica un dels tres més importants del món. Coincideix amb la desaparició dels darrers grans dinosaures que van habitar la Terra en el Límit K-T, moment històric entre els períodes geològics del Cretaci i el Terciari, fa 65 milions d’anys, quan es va produir una de les grans extincions massives de la història de la Terra i l’inici d’una nova era dominada pels mamífers.
Per a divulgar la importància del jaciment s’ha creat un museu on s’escenifica el període en què els dinosaures estaven estesos per tot el planeta i es presenten les principals hipòtesis sobre la seva extinció, com l’impacte d’un asteroide, i conèixer a més els mamífers que van ocupar el seu lloc. La visita es completa amb el “Mirador del Cretaci”, un jaciment paleontològic obert al públic on es poden contemplar petjades, postes d’ous de dinosaure i restes de vegetació del Cretaci.