La Noguera : Ponts i La Baronia De Rialb

El municipi de Ponts està estès a la vora del riu Segre i del seu afluent Llobregós. Ponts té agregats els nuclis del Tossal, La Força i Torreblanca i dins el municipi hi neix el Canal d’Urgell.
Ponts es troba a La Noguera. Aquesta comarca delimita al nord amb l’Alt Urgell i el Pallars Jussà, al sud amb l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià, a l’est amb l’Aragó i a l’oest amb el Solsonès i La Segarra.
L’economia de la zona es basa en tres puntals: l’agrícola-ramader, l’industrial i el de serveis-comerç-hostaleria.
És destacable la gran quantitat de monuments romànics ben conservats, que hi ha distribuïts pel municipi.

També s’ha de fer una menció especial als Castells que es poden trovar en aquesta comarca com ara el de Montsonís, Montclar, Ribelles i Vilamajor.

El municipi de la Baronia de Rialb és el quart en extensió de la comarca de la Noguera, bé que el menys poblat. Tot ell és format per una unió d’antigues parròquies, masies, pobles o caserius, ajuntats en temps moderns dins d’aquest únic i gran terme.
En el terme municipal de la Baronia del Rialb trobem la presa del Pantà de Rialb, inaugurat l’any 2000.
Destacable és el riu Rialb amb dues vessants, primer com a espai turístic i d’esbarjo per persones que volen gaudir d’un dia banyant-se disfrutant plenament de la natura, i en segon lloc per tots els afeccionats a l’esport de la pesca.