L’Alt Urgell

La comarca de l’Alt Urgell, té una superfície de 1.446,9 km2 i ocupa el 4,5% de Catalunya, amb una població de més de 22.000 habitants, dels quals el 15% es dediquen a l’agricultura, el 23% a la indústria, l’11% a la construcció i el 51% restant als serveis.

L’Alt Urgell està situat a la zona nord-occidental de Catalunya. El nord, presidit per les muntanyes del Pirineu, és limitat per Andorra, el llevant el limiten les terres de la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès, el ponent, el Pallars Sobirà i Pallars Jussà i la Noguera al sud.
Les terres de la comarca estan regades pel riu Segre, que va des de la Cerdanya i les travessa amb un llarg recorregut de 46 km. Aprofitant les característiques de la vall, des de Coll de Nargó fins a Oliana, l’aigua queda embassada en el Pantà d’Oliana. A l’extrem més meridional de la comarca, a cavall entre l’Alt Urgell i la Noguera, trobem el Pantà de Rialb, deixant la part sud de l’Alt Urgell entre els dos pantans. Precisament, aquesta és la zona on es troba l’Hotel CAN BOIX de Peramola.
La situació de l’Alt Urgell enmig d’altres comarques, permeten accedir-hi per un gran nombre de rutes alternatives, d’interès turístic, avui en dia totes elles en perfecte estat.

Història

Hanníbal, amb els seus elefants, va trepitjar la vall del Segre en el camí cap a Itàlia. També Sertori va utilitzar la ruta del Segre per entrar a Hispània del 83 al 82 aC, mentre que el mateix Cèsar, l’any 49 aC, ho hauria fet en el trajecte cap a Ilerda. Poc abans del 789 aquestes terres serien l’origen del Comtat d’Urgell. El primer comte titular en va ser Borrell. Amb la mort d’Ermengol X sense descendència, l’any 1314, el comtat va passar a la seva neboda Teresa d’Entença, que formava part de la Casa de Barcelona. Aquesta dinastia va trobar el punt final el 1413, quan el comtat es va incorporar a la corona catalano-aragonesa.

Art

Una comarca que ha estat habitada des dels temps prehistòrics, creuada per nombrosos pobles, una important via migratòria, un lloc actiu i ple d’història, és lògic que tingui una important riquesa arqueològica i artística.
De monuments megalítics se’n troba en abundància, hi ha escasa presència d’art romà i visigòtic, però l’Alt Urgell i les comarques del Pirineu que l’envolten són una de les zones més importants del món en art romànic.

Gastronomia

La cuina de l’Alt Urgell és típica d’alta muntanya. És una cuina basada en els productes autòctons : la caça, les truites de riu, els bolets, el porc, … per a fer escudelles, guisats de caça, les truites de bolets, els embotits, l’agredolç (pernil amb mel i vinagre), l’allioli de codony, … La cuina moderna coexisteix amb la més tradicional.
En l’actualitat són productes típics de la comarca els derivats de la llet : el formatge, la mantega i la nata. Els artesans de la zona elaboren formatge de cabra i també bons embotits (llonganissa, fuet, bulls, …).

Esports

La situació geogràfica i les infraestructures creades els darrers anys, degut a la gran demanda d’aquests tipus d’activitats, fan de l’Alt Urgell una comarca capdavantera en la pràctica d’esports d’aventura. Excursions en vehicles 4×4 o en bicicletes de muntanya, senderisme, escalada, parapend, puenting, vols en globus, …, són només un exemple dels diferents atractius de l’Alt Urgell en l’apartat esportiu.
Menció a part mereixen altres esports com l’esquí o la hípica. També és remarcable l’afecció que hi ha a la pesca i a la caça.

Parc Natural Cadí-Moixeró

El Parc Natural del Cadí-Moixeró fou creat l’any 1983. Comprèn les serres del Cadí-Moixeró, el massís del Pedraforca i part de la Tossa d’Alp i Puigllançada. S’estén pel Berguedà, Alt Urgell i Cerdanya. La superfície total del Parc és de 41.342 ha. de les quals 12.592 es troben dins de l’Alt Urgell.
La vegetació del Parc Natural del Cadí-Moixeró té un gran interés – paral.lelament a la seva fauna – perquè les condicions físiques de baixes temperatures, altitud i elevat grau d’humitat possibiliten l’habitat d’espècies que no són pròpies de l’àrea mediterrània.