El Solsonès

És una comarca que mereix ser coneguda i visitada pel seu important patrimoni artístic i per la bellesa i el contrast del seu paisatge.
Està situada a la Catalunya Central, i envoltada per les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà, l’Anoia, la Segarra i la Noguera. El riu Cardener, que neix al nord de la pròpia comarca, desemboca al Pantà de Sant Ponç, inaugurat l’any 1964.
La vegetació de Solsona està en relació amb la varietat climàtica: alzines en les terres de secà i boscos de roures i pins vermells al nord.

La gastronomia del Solsonès consta de plats sòlids, saborosos i llaminers. Les carns, a mans dels especialistes, assoleixen categories dignes de la millor cuina: el conill, el xai, la vedella, el pollastre de corral. I no cal parlar del porc i les seves elaboracions: llonganissa, botifarra blanca o negra… Els pastissers tenen merescuda fama de ser bons artesans.

Per als qui vulguin fer turisme cultural, cal destacar , a més de la gran quantitat de monuments romànics que hi ha a la comarca del Solsonès, el perfecte estat de conservació en què es troben.

La ciutat de Solsona és la capital de la comarca i va ser nucli urbà ja en època romana. Al barri antic es troba la Catedral, el Palau Episcopal amb el Museu Diocesà i una sèrie de cases senyorials interessants. Conserva part de les muralles i tres portes.
Com a festa hem de fer menció del Carnaval, reconegut arreu i que és una disbauixa contínua durant 5 dies.

Visita i turisme a Solsona: